DOE MEE

Geef (om) een T-shirt

Zamel je ook T-shirts in, zodat we samen 100 olympische zwembaden aan liters water besparen?

Vraag met je klas of school aandacht voor het belang van duurzaam watergebruik. Geef (om) een T-shirt en roep leerlingen (en ouders) op om een T-shirt die ze niet meer dragen en nog in goede staat is, mee te brengen naar school. Breng ze naar De Kringwinkel voor een tweede leven!

Tip: zet een target voor je eigen school. Waar ga je voor?
  • 1 olympisch zwembad aan liters water met 1.000 T-shirts
  • een 25-meter bad met 500 T-shirts
  • 500 badkuipen door 50 T-shirts in te zamelen

REGISTREER JE ACTIE EN WIN!

Registreer je actie en geef de ingezamelde T-shirts tussen 16 en 27 maart 2020 af bij de Kringwinkel in je buurt, samen met het ingevulde Wedstrijdformulier (!).
Zo bespaar je alvast heel wat water én maak je kans op een bon van €50 te besteden aan schoolmateriaal (boeken, strips, speelgoed, koffietasjes…) in De Kringwinkel, op een spelbeurt voor 30 jongeren van de gloednieuwe Serious Urban Game rond duurzaam watergebruik 'Where is the Water?!' of op 30 drinkflessen met logo GoodPlanet voor het kleuter- en lager onderwijs.

Zoek hier De Kringwinkel in je buurt

Nog meer actie-ideeën

• Bereken hoeveel T-shirts nodig zijn om het lokale zwembad, de watertoren, de zwemvijver… symbolisch te vullen. Ga naar deze plek en leg de T-shirts eromheen. Zo kan je meteen heel visueel aantonen hoeveel water er, jammer genoeg, in weinig kledingstukken kruipt. Nodig daarbij de lokale pers, politici… uit. Breng de T-shirts nadien naar De Kringwinkel in je buurt. Is er geen plek met water in de buurt van je school is? Symboliseer op de speelplaats of in de turnzaal een zwembad of waterplas en vul deze met T-shirts.
  • Verduurzaam je eigen aankoopgedrag: als school (ruilsysteem turnkledij, duurzame turnkledij, een rommelmarkt met kinderkledij…), als klas (oude kledij pimpen, herstellen… ), als individu (minder kledij kopen, tweedehandskledij kopen…).
  • Stippel een waterwandeling uit langs/naar De Kringwinkel in de buurt. Maak spandoeken van oud textiel over de watervoetafdruk van kledij en ga met passanten in gesprek over ons watergebruik. Wandel bijvoorbeeld 6 kilometer, de afstand die miljoenen mensen nog dagelijks afleggen voor water.
  • Regel een begeleid bezoek in de Kringwinkel.
  • Organiseer een kleding swap op school voor leerlingen en/of ouders
  • Organiseer een repair-naaicafé in je school
  • Introduceer een ruil/geefkast (voor te kleine kleren of verloren voorwerpen die blijven liggen op school) en open deze plechtig op de actiedag.
  • Organiseer een modeshow met gepimpte kledij
  • Ga creatief aan de slag met oude T-shirts: maak een tote-bag of zelfs een rugzakje van een oude T-shirt. Knip oude T-shirts in franjes en maak er een badmat van. Tover vlekken om tot fashionable decoraties.
Tip: denk circulair
Ga je creatief aan de slag gaat met textiel, gebruik dan geen kledij die nog perfect – zonder aanpassingen - een tweede of derde leven kan krijgen via bv. de Kringwinkel. Beter voor het milieu is om te vertrekken van kledingstukken die niet meer in aanmerking komen voor een nieuw leven omdat ze bijvoorbeeld beschadigd zijn of (veel) té oud en gebruikssporen vertonen.

Inspirerende acties van scholen in 2019

• Talententhuis Turnhout nodigde de buurt uit om T-shirts te komen brengen en boden hen een verfrissend glaasje kraantjeswater aan!
  • GO! Atheneum Tungrorum uit Tongeren verzamelde T-shirts en organiseerde ook een kleine beurs waar de leerlingen en leerkrachten kunnen zien welke herbestemmingen men aan versleten T-shirts kan geven. Ze plaatsten ook een groot aantal (lege) petflessen op de speelplaats om aan te tonen hoeveel water er nodig is om 1 T-shirt te maken. Tenslotte organiseerden ze het pletflesspel waarbij leerlingen het tegen elkaar opnamen om als eerste hun rij petflessen plat te drukken.
  • Het Open Groene uit Kortrijk ging met haar leerlingen op bezoek naar een lokale ruilwinkel.

Wereldwaterdag@school 2020 is een initiatief van: