EET MINDER VLEES

Tracht in de periode voorafgaand aan de Wereldwaterdag met je klas of school minder vlees te eten.

Waarom zou je minder vlees eten?

Er zijn verschillende redenen om minder vlees te eten.
  • In kader van deze campagne gaat het natuurlijk in eerste instantie over de rol die veeteelt heeft op ontbossing en zo op de watercyclus. Veeteelt is rechtstreeks verantwoordelijk voor 11,2% van de globale ontbossing! (Voor meer info zie 'bos en water' deel Bedreigingen > Ontbossing > Grootschalige landbouw)
  • Maar wist je ook dat vee ook rechtstreeks heel veel water nodig heeft. Dat is niet per se omdat koeien zoveel zouden drinken, maar een koe moet veel voer eten om te groeien, en voor het verbouwen van dat voer is ook nog eens water nodig. Zo is voor één kilo rundvlees ongeveer 15.000 liter water nodig.

Figuur 1: Klik op de afbeelding om te vergroten
    De watervoetafdruk van koeien. 97% gaat naar het voeder en maar 3% gaat naar het eigenlijk verzorgen en slachten van de koe zelf. In totaal komt dit op 1500 L water per 100 gram vlees

• Bovendien stoten koeien ook veel methaangas en CO2 uit via boeren en scheten. Daarbovenop komt nog eens de CO2-uitstoot die de ontbossing en de hele industrie die eraan is gekoppeld veroorzaakt en veeteelt telt op tot een zeer grote bron van broeikasgassen.

Figuur 2: Klik op de afbeelding om te vergroten
    Iitstoot van verschillende producten in CO2-equivalenten. Het is duidelijk dat plantaardige producten enorm veel minder uitstoten dan dierlijke producten.
    Bron: Andermaal

• We eten ook nog eens veel meer vlees dan eigenlijk goed is voor ons. Eigenlijk zouden we per dag maar maximum 100 gram vlees mogen eten om gezond te zijn. Daar zit de gemiddelde Belg een heel stuk boven. De nieuwe voedingsdriehoek plet dan ook voor het beperken van dierlijke eiwitten.

Figuur 3: Klik op de afbeelding om te vergroten
    De nieuwe voedingsdriehoek
    Bron: www.gezondleven.be/themas/voeding/voedingsdriehoek

• Ook dierenwelzijn is een belangrijke ethische reden waarom mensen minder vlees eten. Dieren die op industriële schaal worden gekweekt, leven vaak in omstandigheden die niets meer met hun natuurlijke omgeving te maken hebben. Mannelijke kuikentjes worden ook direct afgemaakt en mannelijke kalfjes uit de melkindustrie worden vaak vetgemest en direct als vlees verkocht.
  • Tot slot zijn er ook heel wat mensen die af en toe vegetarisch of vegan eten omdat ze het gewoon lekker vinden. Met plantaardige ingrediënten kan je namelijk evengoed heerlijke maaltijden op tafel zetten. Kijk maar eens naar de duizenden recepten op het internet. (Wist je dat tot de middelleeuwen bijna iedereen vegetariër was? Vlees was toen veel te duur.)

• Inhoud:
    Je kan vlees volledig bannen en vervangen door peulvruchten of andere vleesvervangers die veel minder water nodig hebben of je kan kiezen voor kleinere porties vlees. Wie een stap verder wilt gaan, kan ook direct een alle dierlijke producten mijden (vegan). Onder andere melk en eieren hebben namelijk ook een belangrijke rol in dierenleed en klimaatverandering.
  • Periode:
    Je kan kiezen om een hele maand geen vlees te eten, maar evengoed kan je ervoor kiezen om wekelijks een veggiedag te organiseren op school. Soms is het beter of minder extreem te beginnen en het daardoor langer vol te houden.
  • Groep:
    Je kan ervoor kiezen om dit als klas te proberen of direct de hele school mee te betrekken. Waarom neem je niet van eerste keer de leerkrachten mee in de challenge?
  • Extra acties:
    Naast zelf minder vlees eten, kan je ook actie voeren rond vlees. Je kan uitleggen aan de school waarom dit belangrijk is met flyers of lezingen. Je kan ook een veggiefestival organiseren. Laat je creativiteit de vrije loop.