Waarom Wereldwaterdag@school?

Kennis opdoen over water en in actie komen. Dat is de educatieve uitdaging die we met Wereldwaterdag@school willen aangaan. Zowel in het basis- als secundair onderwijs.

Op naar een waterbewuste school

Water is een ongelooflijk boeiend thema en verweven met zowat alle facetten van ons leven.
Samen met je leerlingen ga je op zoek naar informatie over water. Je maakt kennis met de minder fraaie aspecten van de waterproblematiek, maar gaat ook samen op zoek naar oplossingen.
Je bekijkt water vanuit een EDO-bril (Educatie voor Duurzame Ontwikkeling) en focust op water op school, in de omgeving en in de wereld.

In aanloop naar het slotmoment van Wereldwaterdag@school ga je samen met je leerlingen dieper in op de drie motto’s van de Walk for Water:

• Kinderen moeten een boekentas dragen en geen water.
  • We moeten spaarzaam omspringen met onze planeet.
  • Dorst is een onrecht.

De verschillende organisatoren van Wereldwaterdag@school bieden workshops aan en begeleiden scholen in een traject.

Kom in actie en doe mee aan Wereldwaterdag@school

Miljoenen mensen moeten dagelijks gemiddeld 6 kilometer stappen, gewoon om water te halen voor hun basisvoorzieningen. Heel vaak zijn het kinderen (en vaak overwegend meisjes) die moeten stappen. Hierdoor kunnen ze niet naar school.
Tijdens de Walk for Water komen we in actie en laten we onze stem horen. We stappen solidair met de waterdragers in het Zuiden en roepen politici op hun verantwoordelijkheid op te nemen.
Met deze actie willen we het blikveld van onze jongeren verruimen. We kijken niet alleen naar het hier en nu maar ook naar elders en later. De actie leidt ook tot een groter inlevingsvermogen en doet de deelnemers stilstaan bij de verschillende aspecten van de waterproblematiek.

Tips en tricks voor de organisatie van je eigen Walk for Water.

Walk for Water op mondiaal vlak

Door deel te nemen aan de Walk for Water op Wereldwaterdag@school sluiten we aan bij de mondiale campagne Water Action Month. De mondiale mobiliserende actie, daterend van 2011, wordt nu nog groter. Gedurende de hele maand maart worden regeringen aangespoord om hun beloftes te houden en de water- en sanitatie crisis te beëindigen.

Met de Walk for Water sluiten we aan bij de mondiale campagne Water Action Month van ‘End Water Poverty’.

Wereldwaterdag@school past binnen een ruimer kader

De Verenigde Naties riepen 22 maart uit tot Wereldwaterdag. Vanaf 1993 maken de lidstaten op die dag de waterproblematiek bij een breed publiek kenbaar. Ze doen dat door evenementen te organiseren en informatie over water te verspreiden.

In de Sustainable Development Goals (SDG's) is er een speciale waterdoelstelling opgenomen. In tegenstelling tot de MDG's (Millenniumdoelstellingen) wil de VN met SDG 6 dat elk land werk maakt van 'water', 'waterarmoede' en 'duurzaam watergedrag'. Reden te meer om onze lokale politici wakker te schudden om rond deze thema's initiatieven op te zetten.

Wat krijg je in ruil?

inspiratie